Hematospermija in razlaga UZ izvida

Hematospermija in razlaga UZ izvida

Postby momijsiaka » Thu Aug 07, 2014 4:05 pm

Spoštovani!
Star sem 59 let, 102kg pri 173cm, 15 let ne kadim več, spijem občasno kozarec vina, fizično srednje aktiven, pretežno sedeče delo.
Pred dobrim letom sem po mnenju urologa imel nek urinarni infekt (slučajno sem imel v tem času večje fizične napore), ki se je kazal v obliki krčev (ostre bolečine) nekje v predelu prostate, kot da b i mi hotelo sečnico potegniti v mehur, tako je zarezalo. Tak občutek v veliko blažji obliki se še občasno pojavlja. Dobil sem Ciprobay 500mg 3 tedne, kontrola urina po Sanfordu je v redu, hematološke preiskave - odstopa le K-monociti=13,5, urinske preiskave – odstopa le U-Hemoglobin=1, S-PSA=1,012. UZ abdomna pred 1 letom: Prostata meri 42 ccm (še 2005 leta je bila 25 ccm) hiperehogene strukture, centralno močno kalcinirana. Pa še zamaščena jetra in nenevarne ciste na L ledvici. Kmalu po tem »urinarnem infektu« sem opazil rjavkasto obarvano spermo, včasih tudi rdečkasto. To se pojavlja že dobro leto, s tem da je izliv pretežno rjavkast, na koncu izliva pa že kar rjav; nekajkrat v letu dni pa je bil normalne barve, največ 2x zapored in to brez abstinence. Ob spolni abstinenci cca 14 dni, kaže izliv precej izboljšan videz, ko pa ni abstinence, pa je običajno spet po starem. Bolj ko je pogost odnos (recimo na 2 do 3 dni), več je rdeče primesi, ni pa to vedno, včasih kljub večji gostoti odnosov ostane izliv rjav. Istočasno imam po izlivu še nekaj dni rahlo pekoč občutek (kot neko napetost) v presredku (notranje) pred enim letom sem imel tam velikokrat občutek nekega notranjega srbenja. Tudi ta "pekoč" občutek v presredku se pojavlja običajno takrat, ko me tudi sečnica rahlo peče pri uriniranju, kar je pa kar večkrat. Zadnje Urinske preiskave (1 teden nazaj) kažejo spet U-Hemoglobin=1 in normalen S-PSA=1,060.
Prosim za razlago UZ izpred 1-ga tedna:
Jetra so primerno velika, kažejo zmerno difuzno hiperehogeno steatotično lezijo. V šestem segmentu je vidna za cca 5,2 x 5,7 cm velika hipoehogena formacija, ki lahko predstavlja eventualni hemangiom jeter (lani tam ni bilo nič). Žolčnik in vodi brez sprememb. Ledvici sta primernega položaja, oblike in velikosti, brez zastoja, parenhim je še ohranjen. V hilusu leve ledvice je vidna večja parapelvina cista velikosti 4,2 cm (lani 4 cm), vidne so tudi posamezne manjše kortikalne velikosti do 1 cm (lani 5 mm). Trebušna slinavka je lipomatozno omejena. Vranica ni povečana. Sečni mehur je poln, stena je močno zadebeljena, v ostalem je ehoprazen. Po mikciji je 198ml RU. Prostata je povečana 44ccm hiperehogene strukture, centralno močno kalcinirana. Brez proste tekočine ali povečanih bezgavk.
Vprašanja:
Ali se hemangiom kaže kot hipoehogena formacija?
Kaj pomeni centralno močno kalcinirana prostata? So to prostatoliti? Ali je možna hematospermija zaradi te kalcinacije, ali zaradi povečane prostate pokajo kake kapilare, ali je vzrok pogosto rahlo pekoča sečnica (sumim, da imam večkrat rahlo vnetje prostate)? Ali v primeru hematospermije 2 do 3 tedne spolne abstinence treba ponavljati, dokler se samo ne zazdravi? Kakšne eventualne preiskave priporočate, ali še čakati na izboljšanje?
Najlepša hvala za odgovore.
momijsiaka
 
Posts: 2
Joined: Thu Aug 07, 2014 12:47 pm

Re: Hematospermija in razlaga UZ izvida

Postby admin » Sat Sep 13, 2014 3:24 pm

Spoštovani,

glede na napisano gre verjetno za kronični prostatitis. Zanj so značilni podobni občutki, kot jih opisujete. Izmenjujejo so obdobja brez težav in obdobja, ko pride do poslabšanja. Občasno pri kroničnem prostatitisu ultrazvočno opažamo kalcinacije. Tudi hematospermija lahko spremlja kronični prostatitis. Specifičnega zdravljenja ne poznamo. Svetujemo lokalno pregrevanje (najbolje namakanje presredka v posodi s kolikor se da toplo oziroma vročo vodo), ne sedeti na hladnem (sedež avtomobila pozimi!), izogibanje močno začinjeni hrani, alkoholnim in gaziranim pijačam. Možna je tudi simptomatska terapija z alfa zaviralcem (tamsulosin). Občasno, zlasti ob hudih težavah, je možna tudi daljša antibiotična terapija. Spolnega posta ne svetujemo kot terapijo kroničnega prostatitisa.
Velikost prostate natančno izmerimo z transrektalno ultrazvočno preiskavo, pri transabdominalnem pregledu lahko velikost le približno ocenimo.
Enostavne ciste ledvice se samo opazujejo.
Imate opisan RU 200ml, kar je potrebno prekontrolirati, oziroma vam svetujem pregled pri urologu.
Opisovanje karakteristik hemangiomov je v domeni radiologov - najmanj kar lahko opravite je kontrolni UZ trebuha.
mag. Klemen Jagodič, dr. med.
specialist urolog

http://www.uroweb.si

http://www.urologija.eu
admin
 
Posts: 60
Joined: Wed Jun 24, 2009 9:10 pm

Re: Hematospermija in razlaga UZ izvida

Postby momijsiaka » Mon Oct 06, 2014 9:38 am

Najlepša hvala za odgovor
Lepo pozdravljeni
momijsiaka
 
Posts: 2
Joined: Thu Aug 07, 2014 12:47 pm


Return to Ostala obolenja

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron