ZAČETEK VZROKI DIAGNOZA ZDRAVLJENJE

EREKTILNA DISFUNKCIJA (ED)

> NA VRH <


Erektilna disfunkcija, včasih imenovana impotenca, je spolna motnja, pri kateri moški ni sposoben doseči ali obdržati zadosti čvrste erekcije penisa za uspešen spolni odnos. Kljub temu, da je ED benigno obolenje, je pogosto v tesni povezavi s številnimi obolenji. ED je tako lahko tudi znak drugega osnovnega obolenja (npr. sladkorne bolezni). ED bistveno poslabša kakovost življenja tako prizadetega moškega kot tudi njegovega partnerja.
Trenutno ima na svetu težave z erekcijo preko 150 milijonov moških. Težave z erekcijo ima vsak šesti moški med 20. in 75. letom starosti, med 40. in 70. letom pa že vsak drugi moški. Zaradi staranja populacije ocenjujejo, da bo leta 2025 na svetu preko 320 milijonov moških z erektilno disfunkcijo.

EREKCIJA
Erekcija (nabrekanje spolnega uda) je rezultat kompleksnega procesa, ki zajema živčni sistem, krvne žile ter gobasto tkivo brecil. Moški spolni ud (penis) tvorita dve votli brecili (corpora cavernosa). Pod njima leži corpus spongiosum (obdaja sečnico), ki prehaja v glavico uda (glans penis). V brecilih je gobasto tkivo, ki ga tvorijo žile, živci, gladke mišice, vezivo ter prazni prostori (sinusi), ki se pri erekciji napolnijo s krvjo in razširijo. Votli prostori (sinusi) in žile so znotraj obdani s tankim slojem celic – endotelom. Gobasto tkivo brecil obdaja čvrsta ovojnica (tunika albuginea).
Erekcija je refleks z refleksnim centrom v hrbtenjači. Dražljaji iz penisa, vizualni, olfaktorni dražljaji ter fantazijski dražljaji sprožijo širjenje (dilatacijo) arterij in sinusov penisa. Glavni mediator dilatacije je dušikov oksid (NO), ki ga tvori endotel. Razširjeni sinusi se napolnijo s krvjo in penis otrdi. Razširjeni sinusi pritisnejo vene ob čvrsto tuniko albugineo in s tem preprečijo odtok krvi iz penisa. Ob koncu erekcije se arterije in sinusi skrčijo, kri izteče in penis uplahne.


VZROKI ED

> NA VRH <

V 80. letih prejšnjega stoletja je prevladovalo mnenje, da je v 90% vzrok za moteno erekcijo psihogen ter samo v 10% organski. Danes vemo, da je vzrok za erektilno disfunkcijo v več kot 80% organski. Z razvojem sodobne medicine smo ugotovili, da so organski vzroki za ED zlasti žilni (vaskularni), živčni (nevrogeni) ter hormonski (endokrini). Večina bolnikov ima mešano ED, prevladujočo organsko ali pa prevladujočo psihogeno ED.

Psihogena erektilna disfunkcija
Psihogena ED je redkejša oblika ED. Je pogostejša pri mlajših moških. Pogosto je posledica strahu pred neuspehom. Lahko je posledica preobremenjenosti ali stresa na delovnem mestu. Odkritje, da je partner nezvest lahko pri nekomu spodbudi spolno dejavnost, pri nekomu drugemu pa lahko vodi v motnje erekcije. Značilno za psihogeno ED je, da je erekcija v določenih pogojih še vedno prisotna: prisotne so lahko nočne erekcije, moški lahko doseže erekcijo pri samozadovoljevanju.

Organska erektilna disfunkcija
Organska erektilna disfunkcija je vzrok za motnje erekcije v kar 80%. Vzrok zanjo so različne razvade in bolezni, ki vodijo v okvaro endotela krvnih žil in sinusov (endotelna disfunkcija) in ali v okvaro živcev.

Stil življenja in razvade
Način življenja z malo fizične aktivnosti je znan dejavnik tveganja za nastanek ED. Dvig BMI je linearno povezan z upadom seštevka vprašalnika IIEF-5. Tudi razvade kot se kajenje, prekomerno uživanje alkohola, zloraba drog vodijo v razvoj ED. Kajenje je pomemben neodvisen dejavnik tveganja za razvoj ED.

Starost
40% moških starih 40 let ima vsaj začetne težave z erekcijo. Ta odstotek z leti postopno naraste, tako da ima ED skorja 70% moških starih 70 let. Vendar starost ni nujno povezana z ED.

Ateroskleroza
Ateroskleroza je najpogostejši vzrok žilne (vaskularne) ED. Dejavniki, ki vodijo in pospešujejo razvoj ateroskleroze so zlasti kajenje, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, dislipidemija.
Ateroskleroza je generalizirano obolenje – prizadene krvne žile v celotnem telesu. Dokazano je, da je lahko ED močan napovedni dejavnik za razvoj koronarne srčne bolezni (angina pektoris, srčni infarkt). Arterije penisa imajo namreč bistveno manjši lumen kot koronarne arterije. Motnje v pretoku so navadno pojavijo najprej v manjših žilah.

Povišan krvni tlak
Arterijska hipertenzija je glavni dejavnik tveganja za razvoj ED. V raziskavah so ugotovili, da ima kar 68% moških s povišanim krvnim tlakom težave z erekcijo.

Dislipidemija
Visok nivo celokupnega holesterola ali nizek nivo lipoproteinov visoke gostote (HDL) sta pomemben dejavnik tveganja za razvoj ED.

Sladkorna bolezen
ED se razvije pri 35-75% sladkornih bolnikih. ED se pojavi pri sladkornih bolnikih trikrat pogosteje kot pri nediabetikih. ED je pri sladkornih bolnikih pogostejša kot okvara očesnega ozadja (retinopatija) ali okvara ledvic (nefropatija). ED je lahko prvi znak sladkorne bolezni pri 12% diabetikov.

Nevrološka obolenja
ED je lahko posledica možganskih okvar (poškodba, možganska kap, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, epilepsija, Alzheimerjeva bolezen). Lahko je posledica okvar hrbtenjače (zlasti poškodbe – paraplegiki). Okvarjeni so lahko tudi periferni živci: diabetična nevropatija, iatrogena okvara živcev po operativnih posegih (radikalna prostatektomija).

Bolezni pljuč, jeter, ledvic
ED se pojavi pri 30% bolnikov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB). 50% bolnikov s kronično jetrno okvaro ima ED. Pri alkoholni jetrni cirozi se ED pojavi kar pri 75% bolnikov. Polovica bolnikov z motnjami v delovanju ledvic (ledvična odpoved) ima ED.

Iatrogeni vzroki ED
Pri operativnih posegih v mali medenici lahko pride do poškodbe tako živcev kot tudi žil potrebnih za normalno erekcijo. Posegi, ki lahko vodijo v ED so zlasti radikalna prostatektomija, cistektomija, resekcija rektuma ter aorto bifemoralni bypass.
Pri 20-75% bolnikov, ki so obsevani zaradi malignega obolenja pride do pojava ED. ED se lahko pojavi takoj po obsevanju, lahko pa se razvije šele čez nekaj let.
Številna zdravila lahko vodijo v slabše erekcije oziroma v ED. Zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka (beta blokatorji, antagonisti kalcijevih kanalčkov, tiazidni diuretiki), antidepresivi in antipsihotiki, antiaritmiki (digoksin, amiodaron), zdravila, ki vplivajo na hormonski status (LH-RH agonisti, antiandrogeni, estrogeni, spironolakton, cimetidin in ostali).

Endokrini vzroki ED
Sladkorna bolezen, hiperprolaktinemija ter hipogonadizem so glavne metabolne motnje, ki lahko vodijo v nastanek ED.


DIAGNOZA ED

> NA VRH <

Pri diagnozi in zdravljenju ED je v prvi vrsti pomemben odkrit pogovor. Že pogovor s partnerjem lahko v določeni meri omili težave. O težavah se je potrebno pogovoriti brez sramu ali predsodkov s svojim zdravnikom. Pri oceni stopnje ED si pomagamo s vprašalnikom IIEF-5. Preverimo morebitna zdravila, ki jih bolnik jemlje. Poleg anamneze je potrebno opraviti osnoven klinični pregled. Pozorni smo na morebitne spremembe v poraščenosti (motnja metabolizma testosterona), prekomerno telesno težo, povišan krvni pritisk. Opravimo osnovne laboratorijske preiskave vkljucno z določitvijo vrednosti serumski vrednosti glukoze, mašcob (lipidov), teste jetrne in ledvične funkcije. Pri sumu na hormonske motnje dolocimo nivo testosterona v serumu.


ZDRAVLJENJE ED

> NA VRH <

Kljub sodobnim načinom zdravljenja ED, je ED pogosto tabu tema in številni moški še vedno zaradi strahu in sramu ne poiščejo strokovne pomoči. Osnova uspešnega zdravljenja je partnerjevo razumevanje in spodbuda ter odkrit in iskren pogovor. Kljub temu da sodobno zdravljenje ED temelji na zdravljenju s tabletami, v prvi vrsti priporočamo spremembo načina življenja in opustitev razvad. Priporočamo redno fizično aktivnost, redukcijo prekomerne telesne teže, opustitev kajenja, zmerno uživanje alkoholnih pijač. Tudi obisk psihoterapevta lahko pomaga pri zdravljenju organske ED. Pri sumu na hipogonadizem izmerimo nivo testosterona. Če je nivo prenizek, moškemu predpišemo testosteronske preparate.
Pravo revolucijo v zdravljenju ED je preneslo odkritje zaviralcev fosfodiesteraze tip 5 (PDE5). Zdravila potencirajo učinek dušikovega oksida (NO). NO širi žile in s tem poveča dotok krvi v moški spolni ud. Zdravila sama po sebi ne delujejo, erekcija se pojavi le ob ustrezno spolni želji in stimulaciji. Predpisovanje zdravil ima določene omejitve oziroma varnostne ukrepe. Potrebno je oceniti bolnikovo sposobnost za fizično aktivnost oziroma za aktivnost pri spolnem odnosu. Zaviralcev PDE5 ne smemo predpisovati bolnikom, ki jemljejo nitrate (zdravljenje angine pektoris). Prav tako se ne priporoča sočasno jemanje zaviralcev PDE5 in zaviralcev alfa receptorjev (BHP). Sočasno jemanje lahko namreč vodi v upad krvnega tlaka (hipotenzija). Priporočamo vsaj 6 uren razmik med zaužitjem zaviralca alfa receptorjev ter zaviralca PDE5. Odmerek zdravila je potrebno prilagoditi pri bolnikih s hujšimi okvarami ledvic ali jeter. Zaviralci PDE5 so v našem zdravstveno zavarovalnem sistemu na negativni listi (zdravila so plačljiva). Zato se zdravilo izda na bel recept. Navadno predpišemo bel, trajen recept (bolnik ga uporablja eno leto). Zdravila so dostopna tudi preko številnih internetnih prodajaln. V teh primerih zdravila pogosto vsebujejo bistveno manj učinkovine kot je deklarirano, so nepreverjena in v skrajnih primerih tudi zdravju škodljiva. Zato odsvetujemo nakup zaviralcev PDE5 in ostalih zdravil preko nepreverjenih internetnih prodajaln. Priporočamo, da se o svojih težavah pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam lahko izda recept in s tem omogoči dostop do kakovostnih preparatov v lekarni.
Kadar je zdravljenje s tabletami neuspešno ali finančno nevzdržno, lahko v brecilno telo s tanko iglico vbrizgamo vazoaktivno snov. Trenutno najbolj pogosto uporabljena učinkovina je alprostadil. Alprostil povzroči erekcijo neodvisno od spolne stimulacije. Erekcija navadno traja 30 minut do 2 uri. Kadar erekcija traja več kot 6 ur je potrebno takoj obiskati zdravnika (ne glede na to ali gre za spontano erekcijo, erekcijo z zaužitjem zaviralca PDE5, ali erekcijo z alprostadilom). Vbrizgavanje vazoaktivne snovi v brecilno telo je potrebno moškega naučiti. Prvič zdravilo vbrizga zdravnik. Drugič si zdravilo pod kontrolo zdravnika vbrizga moški sam. V kolikor ocenimo, da zna moški zdravilo vbrizgati varno in pravilno, izdamo recept in bolnik si doma sam vbrizga zdravilo pred spolnim odnosom. V kolikor moški ni zmožen samostojnega vbrizganja, lahko vbrizganje zdravila naučimo tudi partnerja. Zdravilo se izda na zelen recept. Priporočamo ne več kot eno aplikacijo zdravila na dan. Stranski učinki so redki. Možni so zapleti na mestu vboda (hematom, vnetje). Redko pride do več kot 6 ur trajajoče erekcije (ki zahteva takojšen obisk pri zdravniku).
Druga linija zdravljenja ED je uporaba vakumske črpalke. Črpalka ustvari podtlak, tako da se penis napolni z vensko krvjo in nabrekne. Ob zadostni erekciji na penis potegnemo zažemni obroček, ki preprečuje odtok krvi iz penisa. Penis ne otrdi v celoti (samo od obročka dalje), zato je na korenu tudi bolj gibljiv, kar zahteva nekaj dodatne spretnosti pri prodiranju v nožnico. Svetujemo, da erekcija ne traja več kot 30 minut, oziroma, da moško po 30 minutah odstrani zažemni obroček.
Tretja linija zdravljenja ED so kirurški posegi. Kadar je ED posledica odtoka krvi iz penisa (venookluzivna ED) lahko podvežemo vene penisa. Poseg ima časovno omejeno učinkovitost. Kadar je vzrok ED moten dotok krvi v penis, lahko opravimo poseg na arterijah. Poseg je smiseln zlasti pri mlajših moških, ki imajo relativno ohranjene žile (še ni aterosklerotičnih okvar), pri katerih je ED posledica poškodbe žil pri poškodbi male medenice.


Stranski učinki zdravljenja z zaviralci PDE5
SildenafilVardenafilTadalafil
GlavobolObrazna rdečicaGlavobol
Obrazna rdečicaGlavobolDispepsija
VrtoglavicaDispepsijaVrtoglavica
DispepsijaSlabostObrazna rdečica
Nosna kongestijaVrtoglavicaNosna kongestija
Motnje vidaNahodBolečine v križu, mišicah