ZAČETEK KLINIČNA SLIKA LOH DIAGNOZA ZDRAVLJENJE

S STAROSTJO POGOJENI HIPOGONADIZEM - ANDROPAVZA - LATE ONSET HYPOGONADISM - LOH

> NA VRH <


Testosteron je moški spolni hormon. 95% testosterona tvorijo Leydigove celice v moški gonadi - testisu. Sinteza testosterona je pod kontrolo hipotalamusa in hipofize. Koncentracija testosterona v plazmi niha (cirkadiani ritem)– najvišje koncentracije doseže proti jutru, najnižje pa zvečer. 98% testosterona v plazmi je vezanega – 60% na SHBG (močna vezava), 38% na albumine. Le 2% testosterona v plazmi je prostega – hormonsko aktiven testosteron (biotestosteron). Testosteron lahko v tarčnih tkivih deluje direktno na receptor, ali pa ga 5α reduktaza (5AR) pretvori v dihidrotestosteron (DHT) ali pa se s pomočjo aromataze pretvori v estradiol. DHT ima 10 krat močnejši učinek kot testosteron. Poznamo dve obliki encima – 5AR tip 1, ki je prisoten zlasti v jetrih, koži, kosteh ter 5AR tip 2, ki ga najdemo zlasti v prostati, nadledvični žlezi, vezikuli, genitalni koži, lasnih foliklih, možganski skorji. Aromataza se nahaja v maščobnem tkivu.


UČINKI TESTOSTERONA

> NA VRH <

Testosteron ni nujno potreben za preživetje, vendar je potreben da se moški razvije v moškega ter da funkcionira kot moški. Ima številne pozitivne učinke na moško telo in um. Učinek testosterona je odvisen od starostnega obdobja:

- embrio: spolna diferenciacija
- puberteta: virilizacija (razvoj sekundarnih spolnih znakov)
- odrasel: vzdrževanje fenotipa, spolna funkcija, anabolni učinek

V embrionalnem razvoju se pot vplivom testosterona razvijejo moški spolni organi (primarni spolni znaki). V puberteti se pojavi moški tip poraščenosti, mutiranje, rast genitalij, spermiogeneza (tvorba semenčic). Kasneje ima testosteron anabolni učinek (vzdrževanje mišične mase), vpliva na spolno funkcijo (libido in erekcija), vpliva na dobro psihično počutje.


POMANJKANJE TESTOSTERONA

> NA VRH <

Pomanjkanje testosterona vodi v motnje delovanja številnih organov in organskih sistemov. Strokovno pomanjkanje testosterona imenujemo hipogonadizem. Klasični hipogonadizem delimo na primarni hipogonadizem (okvara v testisu) ter na sekundarni hipogonadizem (okvara nad testisom). Poleg klisičnih oblik hipogonadizma je v zadnjem času vse bolj aktualen pozno nastali, s starostjo pogojen hipogonadizem (late onset hypogonadism - LOH).


POZNO NASTALI, S STAROSTJO POGOJEN HIPOGONADIZEM (LOH)

> NA VRH <

Nivo testosterona začne zaradi zmanjšanja števila in slabše funkcije Leydigovih celic upadati zlasti po 40. letu (1% na leto). Nižanje koncentracije testosterona vodi v andropavzo oziroma v moško meno. Upad koncentracije testosterona lahko pospešijo nekatere razvade (alkoholizem, kajenje, slaba prehrana, fizična neaktivnost) in obolenja (zlasti bolezni jeter). Pomanjkanje testosterona vodi v številne klinične simptome in znake:

- upad libida
- motnje erekcije
- motnje psihičnega razpoloženja (zaspanost, razdražljivost, depresija)
- kognitivni upad
- upad mišične mase
- visceralna (trebušna) debelost
- osteoporoza
- sprememba poraščenosti
- anemija (slabokrvnost)PREVALENCA LOH

> NA VRH <

LOH se pojavi zlasti pri starejših moških. Ogroženi so zlasti moški s spolnimi motnjami (motnja libida in erekcije), s prekomerno telesno težo, kadilci, uživalci prekomernih količin alkohola, sladkorni bolniki in bolniki z ostalimi kroničnimi obolenji. Pogosto se pomanjkanje testosterona tesno prepleta s težavo ali znakom: pomanjkanje testosterona vodi v trebušno debelost, maščoba z aromatazo pretvarja testosteron v estrogen, kar vodi v še dodaten upad nivoja testosterona, kar ponovno vodi v trebušno debelost itd.

Starost (leta)>60>70>80
Celokupni T* (%)192849
Prosti T* (%)346891
* % bolnikov pod normalnimi vrednostmi T


DIAGNOZA LOH

> NA VRH <

Diagnoza LOH je kombinacija kliničnih simptomov in znakov ter laboratorijskih testov. Vodilni klinični znak nizke vrednosti testosterona je upad libida oziroma spolne sle. Pri ocenjevanju kliničnih težav si lahko pomagamo tudi z vprašalnikom AMS. Za potrditev diagnoze je poleg klinične simptomatike potrebno še določiti vrednosti testosterona v serumu. Zaradi dnevnega nihanja (cirkadiani ritem) je potrebno koncentracijo celokupnega testosterona določiti med 7. in 11. uro dopoldan. V kolikor je koncentracija celokupnega testosterona pod 12 nmol/l, ponovno določimo koncentracijo testosterona ter dodatno še nivo LH, FSH, prolaktina, SHBG ter albuminov. S pomočjo koncentracije celokupnega testosterona, SHBG in albuminov izračunamo koncentracijo prostega (biološko aktivnega testosterona).


ZDRAVLJENJE LOH

> NA VRH <

Spodnja meja normalnih vrednosti testosterona še ni dokončno določena. Vrednosti celokupnega testosterona nad 12 nmol/L ali prostega testosterona nad 225 pmol/L ne potrebujejo nadomestnega zdravljenja s testosteronom. Za nadomeščanje testosterona so na voljo različni preparati. Na voljo je gel za dnevno lokalno aplikacijo z 1% testosteronom in injekcije testosteron undekanoata in enantata za mesečno oziroma aplikacijo na 3 mesece.
Pred pričetkom zdravljenja je potrebno izključiti morebitni malignom prostate (rektalni otip prostate, določitev vrednosti PSA, po potrebi transrektalni ultrazvok prostate). Pri nadomeščanju testosterona je potrebno bolnike ustrezno kontrolirati: rektalni pregled prostate, določitev vrednosti PSA in hematokrita na vsake 3 mesece prvo leto zdravljenja, nato enkrat letno. Po 3 mesecih zdravljenja izmerimo nivo testosterona in po potrebi prilagodimo odmerek. Priporočljiva je meritev kostne gostote pred pricetkom nadomeščanja testosterona ter po 2 letih zdravljenja.
Zdravljenje vodi v izboljšanje spolne funkcije, psihofizičnih sposobnosti bolnika kot tudi v boljšo telesno sestavo (večji delež mišične mase, izboljšanje kostne gostote, upad deleža maščobne mase).
Stranski učinki zdravljenja so navadno blagi in prehodni. Pojavijo se lahko ginekomastija, akne, spremembe kože na mestu aplikacije.

Absolutni kontraindikaciji za nadomeščanje testosterona sta rak prostate, rak dojke pri moškem ter poliglobulija. Pazljivost je potrebna tudi pri bolnikih z motnjami dihanja med spanjem, pri bolnikih z benignim povečanjem prostate, pri bolnikih s kongestivno srčno odpovedjo. Za enkrat ni podatkov, da bi nadomeščanje testosterona vodilo v večjo pojavnost raka na prostati.

> NA VRH <